Gyermekelhelyezés, Gyermektartás, Házastársi tartás, Vagyonközösség megszüntetése, Válóper - családjogi tanácsadás


Go to content

Kérdések-Válaszok

tartásdíj, gyermektartás, válóper, válás, bontóper, vagyonközösség, ügyvéd, kaposvár, marton

Kedves Látogató!

Az alábbiakban a leggyakrabban feltett kérdésekre kaphat választ, illetve név és azonosításra alkalmas információk nélkül írunk érdekesebb esetekről. Amennyiben Önnek is kérdése lenne, amelyre gyors, megbízható, szakértői választ szeretne, vagy csalásdjogi tanácsadásra, vagy perbeli képviseletre lenne szüksége az ingyenes tanácsadás oldalunkon tegye fel kérdését, vagy keressen a honlapon feltüntetett elérhetőségeim valemelyikén.

Iroda: 7400 Kaposvár, 48-as ifjúság út 7. fsz. 3.
Postacím: 7401 Kaposvár, Pf. 54.
Mobiltelefon: 06/20/404-6304
Telefon: (06 82) 313-919
Fax: (06 82) 313-919
E-mail: drmarton@drmarton.hu


Hogyan történik a gyermektartás behajtása?
A gyerektartás azon kevés követelés közé tartozik, amely közvetlen bírósági felhívással is behajtható. A bíróság a gyerektartás kötelezettségét megállapító határozatában, amellyel a munkabérben részesülő személyt gyerektartás fizetésére kötelezte, a munkáltatót egyúttal közvetlenül felhívja arra, hogy a gyerektartás határozatában megállapított összeget vonja le, és fizesse ki a jogosultnak. A bíróság a gyerektartás fizetésére kötelező határozat rendelkező részét a határozat meghozatalától számított 3 napon belül megküldi a munkáltatónak. Ezen túlmenően a gyerektartás behajtása sorána jogosultat számos kedvezméány illeti meg. Így a végrehajtó a gyerektartás behajtására irányuló ügyekben az előleg bevárása nélkül köteles behajtani. A végrehajtás során pl.: a munkabér egy bizonyos része mentes a végrehajtás alól, ez azonban gyerektartás behajtása esetén nem érvényesül. A nyugellátásoknál gyerektartás behajtása esetén a levonás a nyugellátásnak legfeljebb 50%-áig terjedhet. Gyerektartás behajtása esetén levonás eszközölhető a baleseti járadékból, a baleseti táppénzből, a táppénzből, a gyermekgondozási díjból, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyből is. Gyerektartás behajtása esetén legfeljebb 33%-ot lehet levonni. Amennyiben a beahjtott összeg nem fedezi valamennyi behajtás alá vont követelést, úgy azt elsősorban a gyerektartás jogosultjéának kell kifizetni a pénzügyi intézményél kezelt összegből.

Meddig jár a gyermektartásdíj?
A gyerektartás kötelezettsége kiterjed a tanulmányok finanszírozására is. Ebbe a körbe tartozik az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanfolyamok, valamint a főiskolai és egyetemi tanulmányok végzése is. A gyerektartás alá eső szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás. Azonban nem tartozik a gyerektartás körébe és nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan; vagy a gyerek a gyerektartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség);, ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné. A munkaképes nagykorú gyermek részére a szükséges tanulmányai folytatásának idejére járó gyerektartás összegének megállapításával a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni.

ifj. dr. Marton Kálmán ügyvéd
Iroda: 7400 Kaposvár, 48-as ifjúság út 7. fsz. 3. (A Cégbíróság épülete mellett).
Postacím: 7401 Kaposvár, Pf. 54.
Mobiltelefon: 06/20/404-6304
Telefon: (06 82) 313-919
Fax: (06 82) 313-919
E-mail: drmarton@drmarton.hu

Web: http://www.drmarton.hu

Főoldal | Házasság felbontása | Gyermekelhelyezés | Tartásdíj | Vagyonközösség | Kérdések-Válaszok | Ingyenes tanácsadás | Ügyvéd | Kapcsolat | Munkadíjak | Tájékoztató | Dokumentumok | Linkek | Értesítés | Site Map


Back to content | Back to main menu